15.12.17
Putni gaida ziemas saulgriežus

Kamēr gājputni jau sasnieguši dienvidu zemes, Ādažos palikušie putni – nometnieki, tāpat kā cilvēki, gaida ziemas saulgriežus – brīdi, kad diennakts gaišā daļa atkal kļūs garāka pār tumšo. Īsās dienasgaismas stundas putni izmanto barības meklēšanai. Pārējā laikā tie ir noslēpušies augājā. Liela sniega gadījumā medņi un rubeņi mēdz arī ierakties sniegā.

Aizsargājamo ainavu apvidū “Ādaži” ziemo vairāki īpaši aizsargājami un reti putni. Veco un kluso priežu mežu simbols - mednis ziemā taupa enerģiju un kļūst mazkustīgs. Pārvietošanās nepieciešama tikai lai iegūtu barību – priežu skujas. Izmēros mazākajiem, bet pēc izskata līdzīgagiem rubeņiem ēdienkarte gan ir bagātāka. Ziemā tie barojas ar viršu dzinumiem, lapu koku pumpuriem, arī brūklenēm. “Ādažos” rubeņi (saukti arī par teteri) ziemas rītos ir labi redzami. Jāpievērš uzmanība kokiem purva malās. Rubeņu bars liegi šūpojas lapu koku augstākajos zaros. Nereti pat uz visai tieviem zariem, kas izskatās neierasti šim vistas lieluma putnam.

Līdzīgi kā citur Eiropā, arī Latvijā konstatēta ievērojama rubeņu skaita samazināšanās. Tam ir vairāki iemesli. Viens no tiem ir plēsēji – nakšņojošos rubeņus ziemas periodā medī lapsas, caunas savukārt vasarā ķer cāļus un jaunos putnus. Tomēr lielāko apdraudējumu sagādā cilvēks - rada traucējumus rubeņu riesta un mazuļu vadāšanas laikā. Rubeņi var saindēties arī ar pesticīdiem, granulētajiem minerālmēsliem un citām lauksaimniecības ķimikālijām.

Uzzini vairāk: 2003. gadā Latvijas Ornitoloģijas biedrība nominēja rubeni par Latvijas gada putnu - http://www.lob.lv/lv/g_putns/2003.php