09.06.17
Ādažu poligona lidojošie naktsdzīvnieki iepazīti Vides dienā 2017

Šā gada 2. jūnijā Ādažu poligonā notika ikgadējā Vides diena, kas šoreiz bija veltīta Eiropā retajam vakarlēpim un citiem tumsā aktīviem, lidojošiem dzīvniekiem - sikspārņiem un naktskukaiņiem. 

Foto: Armīns Janiks, JIC

Klajas, saulainas dzīvotnes mīlošais vakarlēpis Ādažu poligonā sastopams virsājos, skrajos priežu mežos un izcirtumos, Rampas purvā. Naktī tas dodas kukaiņu medībās un, veiklā lidojumā noķerot pat tik lielus kukaiņus kā maijvaboles, norij tos veselus. Kā stāstīja ornitologs Viesturs Lārmanis, pirms 100 gadiem virsāji Latvijā aizņēma daudz lielākas platības, jo tās bija iecienītas lopu ganības. Mūsdienu Latvijā vakarlēpim piemērotu dzīvesvietu skaits ir samazinājies un šo putnu skaits sarūk. Uz zemes ligzdojošajam vakarlēpim klaja dzīvesvieta nepieciešama, lai tas varētu labi pārskatīt apkārtni un izvairīties no apdraudējuma. Dienā vakarlēpja brūni raibais, maskējošais apspalvojums tam palīdz saplūst ar apkārtni, tādēļ šie putni nav potenciālajiem plēsējiem tik labi redzami. Arī cilvēkam tuvojoties, tie neceļas spārnos līdz pēdējam brīdim un bieži tiešām paliek nepamanīti. Savukārt naktī šis pielāgojums vakarlēpim ir bīstams. Putni nereti mēdz uzturēties autoceļu tuvumā - iespējams, dienā sasilušais klajums piesaista tā barību - nakts kukaiņus vai arī vilina pašu vakarlēpi. Uz ceļa sēdošais vakarlēpis paļaujas uz maskējošo tērpu un laicīgi neizvairās no auto, tādēļ reizēm tiek notriekts. 

Sikspārņu pētnieks jeb hiropterologs Gunārs Pētersons stāstīja par sikspārņu orientēšanos vidē ar ultraskaņas saucienu palīdzību un iepazīstināja ar šo dzīvnieku izpētes aprīkojumu - ultraskaņas detektoru. Ar tā palīdzību iespējams uztvert cilvēka ausij parasti nesadzirdamos sikspārņu saucienus un pat noteikt to sugu vai sugu grupu. Entomologs Voldemārs Spuņģis pasākuma dalībniekus pulcēja pie naktskukaiņu izpētes "stacijas" - balta auduma, virs kura novietots gaismas avots - spuldze. Naktī lidojošie kukaiņi orientējas vidē pēc gaismas objektiem, piemēram, mēness. Spuldzes gaisma tos pamudina nosēsties uz auduma, kur tos iespējams apskatīt un noteikt to sugu. Lai gan vējainais un lietainais vakars nebija piemērots dažādu naktskukaiņu sugu izpētei, dalībnieki varēja tuvumā apskatīt maijvaboles - vienu no vakarlēpja barības objektiem.

Ar vakarlēpi, sikspārņiem un nakts kukaiņiem iepazīstināja arī dabas eksperti Aivars Petriņš, Uģis Piterāns un Viesturs Vintulis. Pasākuma dalībnieki arī tika aicināti tuvumā apskatīt Nacionālo bruņoto spēku militāro aprīkojumu.

Vides dienā piedalījās 91 dalībnieks - jaunsargi no Elejas, Zaļeniekiem, Jelgavas, Ozolniekiem un Bauskas, jaunie dabaspētnieki no Latvijas Dabas muzeja, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra darbinieki un Ādažu "Gaujas svētku" izlozes uzvarētājs ar ģimeni.

Pasākumu organizēja LIFE+ projekts "Putni Ādažos" sadarbībā ar VAMOIC Vides nodaļu, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Dabas muzeju.

Pasākuma galvenajam varonim - vakarlēpim veltīts buklets (PDF, 4 MB)

Foto: Armīns Janiks, Jaunsardzes un informācijas centrs